5902741005458

Dary Natury

Słonecznik - Nasiona na kiełki eko (50 g)

Nowy

3,89 zł

brutto

Brak punktów za ten produkt.

Wydaj jeszcze 150,00 zł aby otrzymać darmową dostawę :)
Szybkie płatności online

Szybkie płatności online

Za zakupy w naszej Zielarni zapłacisz wygodnym i szybkim przelewem online bądź kartą płatniczą. Bez dodatkowych prowizjii.

Bezproblemowe zwroty aż do 30 dni!

Bezproblemowe zwroty do 30dni

Nasza Zielarnia oferuje aż 30 dni na zwrot od momentu otrzymania przesyłki i to bez podawania przyczyny!

Słonecznik - Nasiona na kiełki eko (50 g)

Kiełki to rośliny znajdujące się w bardzo wczesnej fazie wzrostu. Są niskokaloryczne i wartościowe. Spożywając je regularnie możemy doświadczyć owej żywotności i przepływu energii.

W kiełkach słonecznika znajdują się ogromne pokłady związków fenolowych, zaliczanych do antyoksydantów (kwas kawowy, kwas chlorogenowy, kwas ferulowy, kwas galusowy oraz cynarynę). Znajdują się tez cenne flawonoidy, takie jak kwercetyna, apigenina czy kemferol oraz przeciwutleniające pigmenty: chlorofil, ksantofil, karoten. 

Właściwości kiełków słonecznika:

  • łagodzą dolegliwości skórne
  • opóźniają proces starzenia się skóry
  • zapobiegają rozwojowi wielu chorób (miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, nowotworów, cukrzycy, schorzeń mózgu)
  • przeciwdziałają anemii, dzięki dużej dawce żelaza
  • uzupełniają niedobory witamin wynikające z diety wegetariańskiej
  • maja pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo - naczyniowego
  • wzmagają przemianę materii
  • wzmacniają zęby i kości, dzięki zawartości fosforu i wapnia
  • zwalczają nocne skurcze łydek
  • stanowią źródło białka, dzięki czemu są idealnym suplementem diety osób aktywnych
  • wykazują właściwości przeciwzapalne i wzmacniające naturalną odporność

Zastosowanie kulinarne:

Kiełki najlepiej jeść na surowo jako zdrową przekąskę. Kiełki słonecznika są soczyste i chrupiące, stanowią zatem wyśmienitą przekąskę między posiłkami. Ich pikantny smak wspaniale komponuje się z twarogiem i wędlinami, co czyni z nich znakomity dodatek do kanapek. Można serwować je w sałatkach i daniach ciepłych – zapiekankach, makaronach, gotowanych ziemniakach, zupach oraz sosach.

W warunkach domowych kiełki przygotowujemy w następujący sposób:

Nasiona płuczemy, a następnie namaczamy w letniej przegotowanej wodzie. Czas namaczania mniejszych nasion to 4-6 godzin, większych to 10-12 godzin. Ponownie płuczemy, przekładamy do płaskiego pojemnika wyłożonego np.gazą i odstawiamy na cztery do sześciu dni w ciepłym, zaciemnionym miejscu. Dwa razy dziennie podlewamy niewielką ilością wody, odsączając nadmiar wody w pojemniku.

Stanowisko: Słonecznik kiełkuje obficie i szybko, wykazuje jednak skłonność do gnicia, jeśli młode rośliny mają za dużo wilgoci. Z tej przyczyny pod kiełkownik lub słoik z nasionami warto wybrać przewiewne i widne stanowisko. Nie mogą docierać do niego promienie słoneczne, ponieważ zbyt wysoka temperatura sprawi, że roślinki zaschną.

Skład:

słonecznik nasiona 100%

Warunki przechowywania:

Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.



Oceń i opisz produkt

OCZYSZCZAJĄCA EKO herbata ekspresowa

* Pola wymagane

Skorzystaj z darmowej dostawy i kupuj w sklepie internetowym nie płacąc za wysyłkę!  Wystarczy że uzbierasz w swoim koszyku produkty o wartości przekraczającej 150zł! a my Twoje zamówienie wyślemy zupełnie za darmo :) Nie przegap takiej okazji, w naszej ofercie znajdziesz wiele ciekawych produktów medycznych. 

SPOSÓB DOSTAWYSPOSÓB PŁATNOŚCIKOSZT DOSTAWYZAKUPY od 150 zł
Paczkomat InPostkarta płatnicza, ePrzelew

11,99 zł

GRATIS

Kurier Inpostkarta, ePrzelew, przy odbiorze

14,99 zł + 3zł pobranie

GRATIS

Kurier DPDkarta, ePrzelew, przy odbiorze

17,00 zł + 3zł pobranie

GRATIS

Wykorzystujemy ciasteczka (tzw. Cookies) w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć tą funkcje w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień oznacza, że cookies będą zapisane w pamięci urządzenia. Czytaj więcej >