5903229007667

Targroch

Oliwa z oliwek Extra Virgin Tłoczona na zimno 500ml

Nowy

Ostatnie egzemplarze!

16,99 zł

brutto

Kup i otrzymaj 1 punkt lojalnościowy. Punkty przyznawane są dla zarejestrowanych klientów. 1 punkt to kolejne zakupy tańsze o 0,20 zł.

Wydaj jeszcze 150,00 zł aby otrzymać darmową dostawę :)
Szybkie płatności online

Szybkie płatności online

Za zakupy w naszej Zielarni zapłacisz wygodnym i szybkim przelewem online bądź kartą płatniczą. Bez dodatkowych prowizjii.

Bezproblemowe zwroty aż do 30 dni!

Bezproblemowe zwroty do 30dni

Nasza Zielarnia oferuje aż 30 dni na zwrot od momentu otrzymania przesyłki i to bez podawania przyczyny!

Oliwa z oliwek Extra Virgin Tłoczona na zimno 500ml

Jest jednym z najchętniej wybieranych tłuszczów roślinnych. W Polsce dorównuje popularnością nawet rodzimemu olejowi rzepakowemu. To podstawowy składnik śródziemnomorskiej kuchni – wyjątkowo zdrowej i lubianej na całym świecie. Zwykle występuje pod nazwą oliwa z oliwek, jednak prawidłowo powinna być określana jako olej oliwkowy, olej z oliwek lub po prostu oliwa. Nie istniałaby bez niej prawdziwa, wiejska sałatka grecka (choriatiki), słynny sos vinaigrette czy śródziemnomorskie przystawki (mezedes). To produkt obowiązkowy nie tylko w kuchni grekofilów, ale wszystkich miłośników smacznego i zdrowego jedzenia. 

Jak powstaje oliwa extra virgin? 

Najwyższej jakości olej oliwkowy jest produktem niefiltrowanym, uzyskanym w procesie tłoczenia na zimno, z greckich lub hiszpańskich oliwek. Określenie extra virgin wskazuje na najlepszą kategorię oliwy, która nie tylko doskonale smakuje, ale także zawiera mnóstwo polifenoli i innych dobroczynnych substancji odżywczych. 

Oliwa z oliwek Targroch jest tłoczona w Grecji, z wyselekcjonowanych odmian owoców drzewek oliwnych. Przechowywanie jej w ciemnych, szklanych butelkach pozwala na zachowanie świeżości i zapobiega utlenianiu się cennych związków antyoksydacyjnych, wrażliwych na promienie UV.

Czy oliwa jest zdrowa?

Dobrej jakości tłuszcze roślinne są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W przypadku oliwy istotne, by produkt był pierwszego tłoczenia, pozyskiwany z całych owoców, a nie wytłoczyn. Tylko taki olej oliwkowy jest wartościowy dla organizmu – pod warunkiem, że jest też w odpowiedni sposób przechowywany i stosowany. 

Oliwa extra virgin to przede wszystkim bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie kwasu oleinowego (omega-9), witaminy E i polifenoli (uwaga, te występują wyłącznie w oliwie extra virgin!). Co to oznacza? Przede wszystkim wsparcie prawidłowego poziomu cholesterolu, profilaktyki miażdżycy oraz chorób serca i układu krążenia, a także niższe ryzyko chorób nowotworowych, dzięki niwelowaniu działania wolnych rodników. 

Omawiając zalety regularnego spożywania oleju oliwkowego, należy wymienić także skwalen, który odpowiada za detoksykację organizmu, regenerację trzustki i poprawę jędrności skóry. Dlatego oliwa z oliwek extra virgin to obok oleju rzepakowego i lnianego najbardziej rekomendowany tłuszcz roślinny. 

Smażyć na oliwie czy nie? 

Zastosowanie oliwy zdaje się być oczywiste – jako olej nieschnący doskonale sprawdza się zarówno w celach spożywczych, jak i kosmetycznych. Podkreśla smak sałatek i dressingów oraz wyśmienicie smakuje z pieczywem. To jednak nie serwowanie jej na zimno budzi wątpliwości, a poddawanie oliwy obróbce termicznej – konkretnie smażeniu. 

Część dietetyków i technologów żywności jest zdania, że jedynym słusznym sposobem serwowania oleju z oliwek jest podawanie go do dań na zimno, gdyż tylko w ten sposób dobroczynne substancje odżywcze nie ulegają utlenieni. Z kolei absolutni miłośnicy i sommelierzy oliwni nie odradzają smażenia na tym tłuszczu, ze względu na temperaturę dymienia, wynoszącą około 210 stopni Celsjusza. To o średnio 30 stopni więcej niż temperatura smażenia w warunkach domowych. 

Trudno jednoznacznie rozstrzygnąć ten spór, dlatego najrozsądniejszym rozwiązaniem jest serwowanie oliwy na zimno oraz wykorzystywanie jej do krótkiego podsmażania dań w niskich temperaturach. W ten sposób zachowane zostaną zarówno drogocenne walory odżywcze tego śródziemnomorskiego specjału, jak i smakowe.

Przechowywanie: Po otwarciu olej oliwkowy jest zdatny do spożycia przez 8-10 miesięcy. Najlepiej trzymać go w suchym, nienasłonecznionym miejscu, ale też nie w lodówce, ze względu na wrażliwość na gwałtowne zmiany temperatur. W warunkach chłodniczych oliwa mętnieje, jednak jest to proces naturalny i odwracalny. Jej smak powinien być wyraźny, delikatnie pikantny i nieco gorzki – właśnie dzięki obecności cennych polifenoli – to znak, że oliwa jest świeża. Wedle upodobań i w ramach eksperymentu, warto dodać do butelki zioła i przyprawy, jakie jak: czosnek, rozmaryn, bazylia, papryczki chilli lub suszone pomidory. Olej w naturalny sposób konserwuje, a tak przygotowane oliwy smakowe znakomicie komponują się z potrawami kuchni greckiej, hiszpańskiej i włoskiej.

Zastosowanie: Oliwa z oliwek doskonale nadaję się do pieczenia, sałatek, przystawek i innych dań serwowanych na zimno.

Składniki: Oliwa z oliwek najwyższej jakości powstaje metodą tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych Omega -3.

Możliwe naturalne odchylenia.

*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Wartość odżywcza produktu

W 100 ml

W porcji 10 ml

%RWS* w 10 ml

Wartość energetyczna

3449 kJ / 824 kcal

345 kJ / 82 kcal

4 %

Tłuszcz

91,6 g

9,16 g

13 %

w tym kwasy tłuszczowe nasycone
jednonienasycone
wielonienasycone

13,6 g
71,7 g
6,3 g

1,36 g
7,17 g
0,63 g

7 %
-
-

Węglowodany
w tym cukry

0 g
0 g

0 g
0 g

0 %
0 %

Błonnik

0 g

0 g

-

Białko

0 g

0 g

0 %

Sól

0 g

0 g

0 %

Omega-3

0,64 g

0,06 g

-

Omega-6

5,95 g

0,60 g

-

Omega-9

69,62 g

6,96 g

-

Zielarnia Podlaska

Oceń i opisz produkt

Oliwa z oliwek Extra Virgin Tłoczona na zimno 500ml

Oliwa z oliwek Extra Virgin Tłoczona na zimno 500ml

* Pola wymagane

Skorzystaj z darmowej dostawy i kupuj w sklepie internetowym nie płacąc za wysyłkę!  Wystarczy że uzbierasz w swoim koszyku produkty o wartości przekraczającej 150zł! a my Twoje zamówienie wyślemy zupełnie za darmo :) Nie przegap takiej okazji, w naszej ofercie znajdziesz wiele ciekawych produktów medycznych. 

SPOSÓB DOSTAWYSPOSÓB PŁATNOŚCIKOSZT DOSTAWYZAKUPY od 150 zł
Paczkomat InPostkarta płatnicza, ePrzelew

11,99 zł

GRATIS

Kurier Inpostkarta, ePrzelew, przy odbiorze

14,99 zł + 3zł pobranie

GRATIS

Kurier DPDkarta, ePrzelew, przy odbiorze

17,00 zł + 3zł pobranie

GRATIS

Wykorzystujemy ciasteczka (tzw. Cookies) w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć tą funkcje w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień oznacza, że cookies będą zapisane w pamięci urządzenia. Czytaj więcej >