5903229007667
TargrochNowy
Za zakupy w naszej Zielarni zapłacisz wygodnym i szybkim przelewem online bądź kartą płatniczą. Bez dodatkowych prowizjii.
Nasza Zielarnia oferuje aż 30 dni na zwrot od momentu otrzymania przesyłki i to bez podawania przyczyny!
Jest jednym z najchętniej wybieranych tłuszczów roślinnych. W Polsce dorównuje popularnością nawet rodzimemu olejowi rzepakowemu. To podstawowy składnik śródziemnomorskiej kuchni – wyjątkowo zdrowej i lubianej na całym świecie. Zwykle występuje pod nazwą oliwa z oliwek, jednak prawidłowo powinna być określana jako olej oliwkowy, olej z oliwek lub po prostu oliwa. Nie istniałaby bez niej prawdziwa, wiejska sałatka grecka (choriatiki), słynny sos vinaigrette czy śródziemnomorskie przystawki (mezedes). To produkt obowiązkowy nie tylko w kuchni grekofilów, ale wszystkich miłośników smacznego i zdrowego jedzenia.
Najwyższej jakości olej oliwkowy jest produktem niefiltrowanym, uzyskanym w procesie tłoczenia na zimno, z greckich lub hiszpańskich oliwek. Określenie extra virgin wskazuje na najlepszą kategorię oliwy, która nie tylko doskonale smakuje, ale także zawiera mnóstwo polifenoli i innych dobroczynnych substancji odżywczych.
Oliwa z oliwek Targroch jest tłoczona w Grecji, z wyselekcjonowanych odmian owoców drzewek oliwnych. Przechowywanie jej w ciemnych, szklanych butelkach pozwala na zachowanie świeżości i zapobiega utlenianiu się cennych związków antyoksydacyjnych, wrażliwych na promienie UV.
Dobrej jakości tłuszcze roślinne są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W przypadku oliwy istotne, by produkt był pierwszego tłoczenia, pozyskiwany z całych owoców, a nie wytłoczyn. Tylko taki olej oliwkowy jest wartościowy dla organizmu – pod warunkiem, że jest też w odpowiedni sposób przechowywany i stosowany.
Oliwa extra virgin to przede wszystkim bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie kwasu oleinowego (omega-9), witaminy E i polifenoli (uwaga, te występują wyłącznie w oliwie extra virgin!). Co to oznacza? Przede wszystkim wsparcie prawidłowego poziomu cholesterolu, profilaktyki miażdżycy oraz chorób serca i układu krążenia, a także niższe ryzyko chorób nowotworowych, dzięki niwelowaniu działania wolnych rodników.
Omawiając zalety regularnego spożywania oleju oliwkowego, należy wymienić także skwalen, który odpowiada za detoksykację organizmu, regenerację trzustki i poprawę jędrności skóry. Dlatego oliwa z oliwek extra virgin to obok oleju rzepakowego i lnianego najbardziej rekomendowany tłuszcz roślinny.
Zastosowanie oliwy zdaje się być oczywiste – jako olej nieschnący doskonale sprawdza się zarówno w celach spożywczych, jak i kosmetycznych. Podkreśla smak sałatek i dressingów oraz wyśmienicie smakuje z pieczywem. To jednak nie serwowanie jej na zimno budzi wątpliwości, a poddawanie oliwy obróbce termicznej – konkretnie smażeniu.
Część dietetyków i technologów żywności jest zdania, że jedynym słusznym sposobem serwowania oleju z oliwek jest podawanie go do dań na zimno, gdyż tylko w ten sposób dobroczynne substancje odżywcze nie ulegają utlenieni. Z kolei absolutni miłośnicy i sommelierzy oliwni nie odradzają smażenia na tym tłuszczu, ze względu na temperaturę dymienia, wynoszącą około 210 stopni Celsjusza. To o średnio 30 stopni więcej niż temperatura smażenia w warunkach domowych.
Trudno jednoznacznie rozstrzygnąć ten spór, dlatego najrozsądniejszym rozwiązaniem jest serwowanie oliwy na zimno oraz wykorzystywanie jej do krótkiego podsmażania dań w niskich temperaturach. W ten sposób zachowane zostaną zarówno drogocenne walory odżywcze tego śródziemnomorskiego specjału, jak i smakowe.
Przechowywanie: Po otwarciu olej oliwkowy jest zdatny do spożycia przez 8-10 miesięcy. Najlepiej trzymać go w suchym, nienasłonecznionym miejscu, ale też nie w lodówce, ze względu na wrażliwość na gwałtowne zmiany temperatur. W warunkach chłodniczych oliwa mętnieje, jednak jest to proces naturalny i odwracalny. Jej smak powinien być wyraźny, delikatnie pikantny i nieco gorzki – właśnie dzięki obecności cennych polifenoli – to znak, że oliwa jest świeża. Wedle upodobań i w ramach eksperymentu, warto dodać do butelki zioła i przyprawy, jakie jak: czosnek, rozmaryn, bazylia, papryczki chilli lub suszone pomidory. Olej w naturalny sposób konserwuje, a tak przygotowane oliwy smakowe znakomicie komponują się z potrawami kuchni greckiej, hiszpańskiej i włoskiej.
Zastosowanie: Oliwa z oliwek doskonale nadaję się do pieczenia, sałatek, przystawek i innych dań serwowanych na zimno.
Składniki: Oliwa z oliwek najwyższej jakości powstaje metodą tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych Omega -3.
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Wartość odżywcza produktu | W 100 ml | W porcji 10 ml | %RWS* w 10 ml |
Wartość energetyczna | 3449 kJ / 824 kcal | 345 kJ / 82 kcal | 4 % |
Tłuszcz | 91,6 g | 9,16 g | 13 % |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 13,6 g | 1,36 g | 7 % |
Węglowodany | 0 g | 0 g | 0 % |
Błonnik | 0 g | 0 g | - |
Białko | 0 g | 0 g | 0 % |
Sól | 0 g | 0 g | 0 % |
Omega-3 | 0,64 g | 0,06 g | - |
Omega-6 | 5,95 g | 0,60 g | - |
Omega-9 | 69,62 g | 6,96 g | - |
Zielarnia Podlaska
Skorzystaj z darmowej dostawy i kupuj w sklepie internetowym nie płacąc za wysyłkę! Wystarczy że uzbierasz w swoim koszyku produkty o wartości przekraczającej 150zł! a my Twoje zamówienie wyślemy zupełnie za darmo :) Nie przegap takiej okazji, w naszej ofercie znajdziesz wiele ciekawych produktów medycznych.
SPOSÓB DOSTAWY | SPOSÓB PŁATNOŚCI | KOSZT DOSTAWY | ZAKUPY od 99 zł |
---|---|---|---|
Paczkomat InPost | karta płatnicza, ePrzelew | 11,99 zł | GRATIS |
Kurier Inpost | karta, ePrzelew, przy odbiorze | 14,99 zł | GRATIS |
Kurier Inpost pobranie | karta, ePrzelew, przy odbiorze | 17,99 zł | GRATIS |
SPOSÓB DOSTAWY | SPOSÓB PŁATNOŚCI | KOSZT DOSTAWY | ZAKUPY od 99 zł |
---|---|---|---|
Kurier DPD | karta płatnicza, ePrzelew | 16,99 zł | GRATIS |
Kurier DPD pobranie | karta, ePrzelew, przy odbiorze | 19,99 zł | GRATIS |
SPOSÓB DOSTAWY | SPOSÓB PŁATNOŚCI | KOSZT DOSTAWY | ZAKUPY od 99 zł |
---|---|---|---|
Pocztex odbiór w punkcie | karta płatnicza, ePrzelew | 9,29 zł | GRATIS |
Pocztex Kurier | karta, ePrzelew, przy odbiorze | 10,98 zł | GRATIS |
Pocztex Kurier pobranie | karta, ePrzelew, przy odbiorze | 13,79 zł | GRATIS |