Kiełki są najbardziej życiodajnym pożywieniem w świecie, ponieważ spożywa się je wtedy, kiedy roślina jest tak żywotna jak nigdy później. Od tysięcy lat stanowią element zdrowej diety. Kiełki zawierają skoncentrowane ilości witamin, związków mineralnych, białka, enzymów oraz wielu innych cennych substancji. Wszystkie składniki są łatwo przyswajalne przez organizm. Bezsprzecznie kiełki są doskonałym elementem zdrowej diety.
Są bardzo bogate w witaminy C, PP, P, B, związki potasu, magnezu, wapnia, siarki oraz mikroelementy. Są silnym przeciwutleniaczem. Wzmacniają organizm, poprawiają stan skóry, paznokci i włosów.
Rzeżucha ma właściwości prozdrowotne oraz kosmetyczne. Stanowi źródło potrzebnych organizmowi witamin, między innymi witaminy C czy mikroelementów. W medycynie ludowej od wieków rzeżucha pomagała w łagodzeniu stanów owrzodzenia skóry i wyeliminowaniu pasożytów w jelitach. Służyła do dezynfekcji przewodu pokarmowego i jamy ustnej. Rzeżucha zawiera m.in. witaminy: C, B, A, K oraz E – poza nimi rzeżucha zawiera również łatwo przyswajalne żelazo i wapń. Do naszego organizmu dostarcza także fosforu, cynku, selenu, magnezu, jodu oraz wielu innych ważnych dla organizmu pierwiastków.
Właściwości rzeżuchy:
- ma wpływ na funkcjonowanie układu kostnego
- chroni przed nowotworami
- wpływa na nasz wzrok
- poprawia apetyt
- wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
Rzeżucha regularnie stosowana może pomóc na dolegliwości takie jak:
- cukrzycę i choroby trzustki
- choroby układu krążenia
- choroby nerek
- egzemy i trądzik
- choroby reumatyczne
Składniki:
rzeżucha nasiona 100%